Cégautók pórázon

Flottakövetés blog

Flottakövetés blog

Takarékosabb cégautózás: álom vagy valóság?

Mennyit hozhat cégének a lassabb tempó az utakon?

2019. április 30. - RoadON flottakövetés

Egy több autóval rendelkező vállalkozásnál az üzemanyag-költségek jelentős tételt tesznek ki a kiadási oldalon. Sok cégtulajdonos erősen összevonná a szemöldökét, ha megtudná, ebből mennyit füstölnek el járművei feleslegesen, pusztán azzal, hogy a sofőrök az optimálisnál nagyobb tempót diktálnak úti céljuk elérése érdekében. Vajon megéri lassabban hajtani?

untitled_design_3.png

Alacsonyabb sebességtartományban a fogyasztás kedvező alakulásában többtényezős a képlet: számít a jármű tömege, hajtása, a motor konstrukciója, a gumik súrlódása. A sebesség növelésével azonban egyre nagyobb szerepet kap a légellenállás, mert négyzetesen arányos a sebességgel és így az üzemanyag felhasználással.

Az idevágó képlet a következő:

F = v2 x cW x A x 1/2 ρ  (F: légellenállás, v: sebesség, cW: légellenállási tényező, A: homlokfelület, ρ: sűrűség)

Fogyasztási szempontból a legtöbb autónál 80-90 km/h az optimális sebesség. A növekvő légellenállás miatt a 100-110-es tartományban kezdenek érezhetően egyre többet enni a kocsik, a 130-as megengedett tempó pedig már egyenesen pazarló. Természetesen az utazósebesség megválasztásánál minden körülmények között figyelembe kell venni az aktuális forgalmi viszonyokat!

Mit jelent mindez a számok nyelvén?

Mennyi megtakarítást hoz, ha csökkentjük a sebességet, hogyan változtatja meg a fogyasztást és a menetidőt? Ha a megengedett 130 km/h helyett 110 km/h-ás tempóval megy a jármű, akkor egy átlagos 200 km-es útszakaszon az utazási idő ugyan negyedórával nő, de a légellenállás leküzdésére fordított fogyasztás kb. 30-40 százaléka fogható meg. Ha mindezt forintosítjuk, akkor a jelenlegi üzemanyagárakkal számolva egy nap alatt jó pár ezer forint is megtakarítható autónként. Ugye, nem mindegy?!

Már csak az a kérdés, hogy kinek, mi a fontosabb: az idő, a pénz vagy a biztonság?

A RoadOn járműkövető megoldása itt jön a képbe, hiszen webes felületén bármikor visszakeresheti, mikor, ki vezette a járművet, az útszakasz riportok sebesség diagramjainak elemzésével pedig megtudhatja, melyik sofőrje, hogyan használja a járművet. Az üzemanyag-fogyasztás és a sofőrazonosítás funkciók összevetésével az egyes sofőrök vezetési stílusa is kirajzolódik. Ha munkatársait a korábbinál felelősségteljesebb, kíméletesebb járműhasználatra tudja ösztönözni, az nemcsak a üzemanyagköltségekben, de hosszabb távon a csökkenő javítási költségekben is megmutatkozik. Érdemes megfontolnia a sofőrök ellenőrzését, mert némi szemléletváltással és a vezetési stílusuk finomításával jelentős megtakarításokat érhet el.

Tegye költséghatékonyabbá működését a RoadOn járműkövetővel! Szolgáltatásunk által elérhető további előnyökért látogassa meg weboldalunkat a www.roadon.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://flottakovetes.blog.hu/api/trackback/id/tr4814795076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása