Cégautók pórázon

Flottakövetés blog

Flottakövetés blog

Hatékony flottakezelés minimális emberi erőforrás ráfordítással? Lehetséges!

Tippek a megtérülő flottamenedzsmenthez

2019. július 03. - RoadON flottakövetés

Magyarországon is exponenciálisan növekszik a céges üzemeltetésű gépjárművek aránya, ami megteremtett egy teljes új "szakmát", mégpedig a flottamenedzsereket, a pozíció betöltetése azonban sokszor akadályba ütközik. Hoztunk pár tippet, amivel maximumra járatható a flottamenedzsment, mégpedig minimális humánerőforrás ráfordítással.

untitled_design_25.png

A járműparkkal rendelkező vállalkozások közül sok házon belül oldja meg, vagy próbálja megoldani a járműparkjával kapcsolatos feladatokat, ami több szempontból is kihívást jelent. Egyrészt, mivel nincsen ezt a beosztást támogató iskolai képzés, ezért a munkatársakat legtöbbször házon belül képzik át, okítják ki, hogy el tudják látni a pozíciót. Másrészt, a jelenleg minden vállalati szintet érintő, negatív munkaerőpiaci helyzet is nehezíti azt, hogy egy ilyen összetett feladatkörrel bíró állást könnyen be lehessen tölteni.

Annak érdekében, hogy különösebb humán erőforrás ráfordítás, tehát extra munkatárs felvétele nélkül a feladat mégis megfelelően, sőt, hatékonyan el legyen látva, tehetünk néhány dolgot.

Amit lehet, szervezzünk ki!

Korábban, jellemzően csak a nagyvállalatok rendelkeztek saját autóflották felett, ezek pedig megtehették, hogy mindent házon belül oldjanak meg. Csak egyetlen példát említve: nem ritka, hogy saját szerelőbázist tartanak fent a járműveik szervizelésére.

Az ilyen esetekben a flottamenedzser műszaki és mérnöki beállítottsággal is kell hogy bírjon, hiszen ő felügyeli a munkafolyamatokat. Ez a felállás azonban jelentősen több költséget generál, mint szimplán a rendszeres javíttatás, hiszen kell a terület, a munkaeszközök, a bérek, a járulékok, stb.

Erre természetesen nincs feltétlen szükség, hiszen a kisebb flottával, akár csak 1-2 autóval rendelkező cégek a márkakereskedéseket vagy független szervizeket is megbízhatják, a feladat elvégzésével. Ez máris egy jelentős spórolási tétel, a flottamenedzsernek mindössze annyi a feladata, hogy a járművek időről-időre eljussanak a szervizbe.

Amit megéri, azt vonjuk össze!

A munkaerőpiac átalakulásával egyes szakmák specializálódnak, mások pedig átvesznek olyan feladatköröket, amik nem magától értetődnek. Mindezt annak érdekében, hogy hatékonyabb legyen a munka.

A flottamenedzsereknek például egyre inkább el kell sajátítaniuk azokat a humánpolitikai, és -erőforrás módszereket, amelyekkel a sofőröket befolyásolhatják bizonyos szempontokból. Ilyen például a vezetett jármű megbecsülése, hogy megfelelő módon kezeljék azt, egyszerűen jobban vigyázzanak rá. Ezzel hosszú távon legalább akkora összeget lehet megtakarítani egy vállalkozásnak, mint egy kedvező vételi árral.

Az ilyen trükkök mellett a flottakezelő feladatköre rengeteg adminisztrációt foglal magába, valamint olyan összefüggések vizsgálatát is, mint a járművezetők munkavégzésének milyensége, a biztonságos körülmények, a munkafolyamatok egyszerűsítése vagy az eszközpark költséghatékony fenntartása, állapotának megőrzése.

Ezeket a korrelációkat egy külső szakember nem feltétlenül látja át a megfelelő mértékben és minőségben, tehát új munkaerő felvétele helyett, érdemes házon belül gondolkodni.

Bárki lehet a saját flottamenedzsere

A jó hír, hogy van megoldás, amit bárki alkalmazhat, akinek szüksége van rá! A RoadON flottamenedzsment eszköze számon tart minden autót, járművezetésre jogosult személyt és ügyet. Segítségével nem kerüli el az illetékesek figyelmét egyetlen feladat vagy határidő sem, mindenről időben értesítéseket kapnak.

Kiegészítő felülete, a sofőroldali kommunikációt segítő Driver app révén a járművezetők pedig adatokat és egyéb információkat tudnak küldeni, sőt közvetlenül kommunikálni, megkönnyítve ezzel a hatékony együttműködést a központtal.

A RoadOn segítségével hatalmas teher kerülhet le a vállakról, hiszen jelentős kiadások alól mentesület a cég úgy a munkerőfelvétel, mint a járműpark felől termelődő költségek szempontjából.

A bejegyzés trackback címe:

https://flottakovetes.blog.hu/api/trackback/id/tr4814923674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása